Zo ligt men aan je voeten…

Je voeten mogen weer gezien worden! Hup die schoenen uit; dans op blote voeten in het gras of maak een fijne strandwandeling. Leg ze wel eerst in de watten. Besteed extra tijd aan je voetverzorging. Je voeten zijn namelijk vatbaar voor diverse kwaaltjes.

Kalknagels
Meestal is een kalknagel een schimmelnagel. Deze is dikker dan een gewone nagel en lelijk verkleurd. In openbare ruimtes, zoals zwembad, sauna of sporthal kun je zo een besmetting oplopen. Zelf kun je hier weinig aan doen, schakel daarom de hulp van een professionele pedicure in. Zij kan je ook vertellen wat je kan doen om verdere verspreiding te voorkomen.

Zwemmerseczeem
Heb je jeuk, blaasjes, schilfertjes en witte verweekte huid tussen je tenen? Dat is zwemmerseczeem, ook een schimmel. Gebruik een anti-mycotische crème of voetpoeder om dit te behandelen. Je hebt minder kans op zwemmerseczeem als je je voeten met een PH-neutrale zeep wast, omdat die de zuurgraad van de huid niet aantast.

Eelt
Eelt hoort thuis op de voet, het zorgt voor versteviging. Je kunt dit zelf bijwerken met een voetvijl. Een sodabadje werkt daarnaast verzachtend. Eelt wordt veroorzaakt door overmatige druk in de schoenen in combinatie met de stand van de voet.

Likdoorns
Heb je ondanks alle adviezen toch te krappe schoenen gekocht, dan heb je kans op een likdoorn. Door de druk in de schoen ontstaat deze eeltpit. Met een likdoornpleister kun je die zelf verwijderen, maar let wel op dat je de tere, gezonde huid niet beschadigd. Een pedicure kan je ook helpen bij het verwijderen van de likdoorn.

Trek elke dag een paar schone sokken aan om schimmelinfecties te voorkomen

Pedicure in beauty salonBlaren
Na een lange wandeling – of zelfs een dagje shoppen – last van blaren? Deze ontstaan, vooral als je geen sokken aan hebt, door het wringen van door de warmte opgezette en vochtige voeten. Je kunt dit voorkomen door goede wandelschoenen en sokken te dragen en deze voor een wandeling in te smeren met een zalf die kamfer bevat. Last van blaren in die nieuwe hakken, dan kan een siliconen-blarenpleister je helpen. Ondanks alle voorbereidingen toch blaren, prik ze dan door met een gedesinfecteerde naald, druk het vocht eruit, desinfecteer en gun de voet rust.

Ingegroeide nagels
Een ingegroeide nagel is geen pretje: een ontstoken, rode en opgezwollen teen is het gevolg. Je zult dan naar de huisarts moeten. Heb je het gevoel dat een nagel gaat ingroeien, dan kan een pedicure je nog helpen. Je kunt dit probleem zelf voorkomen, door je nagels recht af te knippen en hoekjes nooit weg te knippen.

Zweetvoeten
Zweet moet eruit of je nu wil of niet. Met goed ventilerend schoeisel en iedere dag schone, katoenen sokken, kun je de vervelende luchtjes van de voeten verminderen. Deodoriserende voetensprays en -crèmes zorgen er vervolgens voor dat je ze helemaal niet meer ruikt. Kun je je schoenen uitdoen, gun je voeten dan lekker lucht. Daarnaast doet een kruidenvoetenbadje op z’n tijd wonderen. Dit helpt niet alleen tegen zweet, ook de vermoeidheid trekt dankzij het badje uit je benen en voeten.

Verkorte kuitspieren
Als je vaak op hoge hakken loopt, worden op den duur de kuitspieren verkort. Wissel daarom ook in het voorjaar en de zomer af met plattere schoenen.