Een sixpack voor een vrouw? Dat is bijna onmogelijk

Sportfysiotherapeut Erik Edelenbosch over afvallen, goede voornemens en ouder worden

“De meeste problemen in spieren en gewrichten ontstaan omdat mensen teveel, te snel en te fanatiek beginnen”, vertelt sportfysiotherapeut Erik Edelenbosch. Hij werkte jarenlang als fysiotherapeut bij defensie, maar sinds acht jaar werkt hij als sportfysiotherapeut onder andere bij sportschool No Excuses in Hilversum.

“Mensen zijn begonnen met goede voornemens en gaan fanatiek van start. Maar meteen heel veel doen, betekent vaak blessures. Als je net begint, word je niet sterker, je leert de beweging beter uit te voeren. De neurologische aansturing verbetert, maar dit zegt niets over de kracht van de spier. Na drie maanden word je pas sterker. Dus ‘even één maand trainen om sterker te worden’, dat werkt niet”, vertelt de fysiotherapeut.

Maar dan werkt ‘binnen 20-dagen strak in bikini’ ook niet?
“Dat kan eigenlijk alleen met een crashdieet. Je kunt maximaal een kilo lichaamsgewicht per week kwijtraken, dan moet je al heel strak in de leer. Als je meer verliest is het vocht. Het kan dus wel, twee kilo per week en acht kilo in vier weken, maar dan dehydreer je het lichaam. De spierconditie en kwaliteit van de spier worden dan minder. Meestal houd je dit een paar weken vol. De “super strak getrainde vrouwen in de magazines trainen al jaren meerdere keren per dag, dat is geen vergelijking.”

Daarover gesproken, wat zijn andere fabels op het gebied van sporten?
“Andere fabels gaan vooral over man-vrouwverschillen. Een van de meest hardnekkige fabels is dat vrouwen denken snel breed te worden van krachttraining. ‘Ik ga geen krachttraining doen, want dan krijg ik van die brede mannen armen’, hoor ik regelmatig. Vrouwen hebben minder groeihormonen dan mannen, dus moeten meer doen om breder te worden. Hetzelfde geldt voor een sixpack; daar moet een vrouw genetische aanleg voor hebben of meer mannelijke hormonen, anders is het voor een vrouw bijna onmogelijk een sixpack te creëren. Wil je het toch? Ik zou zeggen: probeer het, lukt het niet? No worries, dan is jouw lichaam er gewoon niet voor gemaakt.”

Zijn er verschillen in de klachten tussen mannen en vrouwen?
“De klachten bij mannen en vrouwen komen vaak uit dezelfde spieren of gewrichten, maar met een andere oorzaak. Vrouwen zijn vaak wat losser in de schouders of bovenrug en overrekken zich daardoor sneller. Vrouwen hebben vaker last in de bekken dan mannen. Over het algemeen hebben mensen het meeste last van de rug, knie, nek of schouder. Hier bij crossfit, zien we schouderklachten het meest terugkomen. Mensen tillen dumbells boven het hoofd en zijn het niet meer gewend om boven hun macht te tillen. Oudere mensen in mijn praktijk hebben vaak een tijdje niet gesport, maar wel een sportverleden. Zij hebben de mindset ‘ik kan alles nog’, maar dat is gewoon niet zo. Dan ontstaan er klachten.”

Geeft ouder worden altijd klachten?
“Vanaf je dertigste word je fysiek minder sterk. Tussen je dertigste en zeventigste verlies je per jaar tussen de 0.3% en 1.7% kracht. Dat is niet erg: tot je zestigste merk je er niet veel van. Maar na je zeventigste verlies je 3.5% per jaar. Vaak ontstaan er dan problemen: niet uit bed kunnen komen, niet kunnen opstaan van de wc, moeilijker kunnen opstaan uit een stoel. Maar met een seniorenbed, seniorentoilet en gelijkvloerse woning, worden ouderen ook niet gestimuleerd om te blijven bewegen. We reageren vanuit angst, terwijl ik denk dat blijven bewegen beter is.”

Klinkt deprimerend, kunnen we er iets aan doen?
“We kunnen hier zeker iets aan doen. Er bestaat een Norm Gezond Bewegen; 150 minuten per week op matig intensief niveau bewegen en één keer per week krachttraining. Matig intensief is bijvoorbeeld wandelen op zo’n vijf á zes kilometer per uur. Daarnaast is één keer per week krachttraining goed om minder problemen te krijgen bij het ouder worden.”


Erik Edelenbosch wil iedereen gezond laten bewegen! Daarom deelt hij drie tips voor de beginnende sporter. Goede voornemens zijn er per slot van rekening om vol te houden.

  1. Zorg voor goede begeleiding.
    Iemand moet zien wat je uitvoert. Als je bijvoorbeeld crossfit doet en je doet een oefening niet goed, moet er iemand zijn die corrigeert. Verkeerde uitvoering betekent klachten en blessures.
  2. Rust is groei.
    Mensen willen te snel, te veel en te vaak. Pak je hersteltijden en zorg voor variatie in je trainingsschema. Je lichaam moet bijkomen van een prikkel, geef het daar ook de tijd voor.
  3. Voeding.
    Eiwitten zijn erg belangrijk voor herstel na een training. Magere kwark en magere chocolademelk zijn goede opties. Goedkoper en werken vaak beter dan dure shakes.

TEKST: Selien Koster