Rusteloze benen, een serieuze ziekte

Vaak denkt men dat het een vervelend en onschuldig kwaaltje is, maar het tegendeel is waar; Restless Legs Syndrome (RLS) bezorgt patiënten slapeloze nachten. Soms iedere dag en jarenlang. En de huisarts? Die weet nog te regelmatig niet genoeg over deze ziekte, of erger, neemt het niet serieus.

RLS is een internationaal erkende neurologische slaap- en bewegingsstoornis die bij circa 7% van de volwassen-bevolking voorkomt. De belangrijkste klachten zijn een kwellend, branderig, kriebelend gevoel en een onbedwingbare dwang tot bewegen, vooral ’s avonds en ’s nachts. Patiënten moeten door die bewegingsdrang en de sensaties in de benen regelmatig het bed uit met ernstig slaaptekort tot gevolg.
“RLS komt in milde vorm voor en in ernstige vorm”, aldus een woordvoerder van Stichting Restless Legs. “Als iemand iedere dag last heeft van de rusteloze benen is sprake van ernstige RLS. Dit is het geval bij maar liefst 3% van de volwassen bevolking. Inmiddels weten we dat de oorzaak in de hersenen ligt en zijn er medicijnen die de symptomen kunnen onderdrukken. Een genezing is nog niet gevonden, maar als iemand iedere nacht slecht of nauwelijks slaapt – wat op zich heel fnuikend voor de gezondheid is – wordt het behandelen van de klachten op zich door patiënten als een zegen ervaren.”

Tot het einde van de 20e eeuw wist men niet wat RLS was of wat de oorzaak was, laat staan dat er iets aan te doen was. Anno 2016 worden veel mensen echter nog steeds verkeerd behandeld. RLS patiënten krijgen geen of een onjuiste diagnose of verkeerde medicijnen. “Dat is onnodig want inmiddels staat vast dat sommige medicijnen RLS kunnen opwekken of verergeren”, aldus een woord-
voerder van Stichting Restless Legs.

De Stichting Restless Legs probeert deze situatie te verbeteren door goede voorlichting, niet alleen aan patiënten maar ook aan artsen. Daartoe heeft zij een aantal informatieve brochures, een website en een telefonisch spreekuur, geeft zij een Nieuwsbrief uit en organiseert zij voorlichtingsbijeenkomsten.

Tekst: Redactie Rhijnvis Media