Op handen en voeten gedragen

Je handen en voeten. Hoe goed zorg jij ervoor? Ze helpen je de hele dag te kunnen doen wat je wilt en toch worden ze vaak onderschat. Wist jij bijvoorbeeld dat je handen je leeftijd kunnen verraden? En dat je voeten met 500 zweetklieren per vierkante centimeter een broedplaats voor bacteriën zijn?

Na het plassen, handen wassen
Een gewetensvraag: hoe vaak was jij je handen per dag? ‘Vaak genoeg’? Think again! Wetenschappers denken dat tachtig procent van de infecties veroorzaakt wordt door ongewassen handen. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat we mínimaal zes keer per dag, twintig seconden lang onze handen moeten wassen, willen we infecties voorkomen.

Met de voetjes van de vloer
Onze voeten hebben een behoorlijk zware taak; ze dragen ons de hele dag en zorgen ervoor dat we kunnen doen wat we willen. Niet zo gek dus, dat ze soms moe zijn. Het beste wat je kunt doen om dit te voorkomen, is met de voeten omhoog. Op die manier verminder je zwellingen, ontspannen je, je voeten en kan de bloeddoorstroming weer goed op gang komen. Het is goed om dit niet alleen te doen als je ’s avonds op de bank tv kijkt of lekker ligt met een goed boek, maar ook gedurende de dag. Een paar keer per dag even de benen omhoog helpt al.

Leeftijd? Check de handen
Het verzorgen van het gezicht is voor veel mensen vanzelfsprekend. Goed schoonmaken, dag- en nachtverzorging, een aparte crème voor rond de ogen omdat de huid dunner is en in de zomer een zonnebrandcrème. Dit alles om rimpeltjes en lijntjes tegen te gaan. Wist je dat de huid op de handen bijna net zo dun is als de huid onder de ogen? Je kunt je gezicht dus nog zo goed insmeren met anti-aging crème, de handen kunnen de leeftijd ook verraden. Ouderdomsvlekken (pigmentvlekjes die ontstaat na veel blootstelling aan de zon) ontstaan vooral op de handen, vergeet die niet in te smeren met een goede antizonnebrandcrème!

Smeren maar!
De hele dag door staan je handen bloot aan allerlei invloeden. Zeep van het wassen, kou en schoonmaakmiddelen. Het is dus niet overbodig om je handen te verzorgen met een lekkere handcrème. Smeer ze een aantal keer per dag in met een goede, hydraterende crème zonder alcohol om (droogte)lijntjes te verminderen/voorkomen.

Thuis pedicure
Wist je dat de huid op de bovenkant en hielen van je voeten dunner is dan de rest van het lichaam? En dat terwijl ze ons ook nog eens de hele dag door dragen. Af en toe wat extra aandacht voor de ledematen die we altijd wegstoppen is dus geen overbodige luxe. Hoe doe je dat?

  • Neem een lauwwarm voetenbadje met een verzorgingsproduct.
  • Verwijder het eelt op de hak met een puimsteen.
  • Smeer ze in met een goede, hydraterende crème of doe extra luxe en kies voor een speciaal voetenmaskertje.
  • Knip vervolgens je nagels. Let op! Knip je teennagels altijd zo recht mogelijk af om een ingegroeide nagel te voorkomen.
Close-up of female hands doing foot massage

Dat stinkt!
Zweetvoeten en zweethanden. Het is niet het meest frisse (letterlijk) onderwerp, maar toch zijn er veel mensen die hier last van hebben. En dat is eigenlijk helemaal niet zo raar. Met zo’n 500 zweetklieren per vierkante centimeter onder de voeten, is het een broedplaats voor bacteriën. Als de voeten vochtig worden door het zweet en er komen bacteriën bij, krijg je de typische ‘zweetvoeten’ geur. De handen bevatten ook duizenden zweetklieren. Ze stinken meestal niet, maar kunnen wel vervelende situaties opleveren als je iemand een hand moet geven en je hand nat is van het zweet.

Bronnen: www.margriet.nlnl.wikihow.comwww.plusonline.nlnl.wikipedia.org
TEKST: Selien Koster