Als littekens een doorn in het oog zijn

Littekens ontstaan doordat de huid ernstig beschadigd is geraakt. Dit kan zijn onderhuids door acne, maar ook op de huid als gevolg van een ophoping van bindweefsel door een wond. Ontsierende littekens kunnen op zeer zichtbare plaatsen zitten, zoals in het gezicht. Om littekens minder zichtbaar te maken, zijn verschillende behandelingen mogelijk die de groei van nieuwe huid stimuleren.

Littekens ontstaan na een beschadiging in de dieper gelegen lagen van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, zoals bij schaafwonden, herstelt de huid meestal zonder een litteken achter te laten. Wanneer de beschadiging dieper is, zal het herstel gepaard gaan met stukjes huid die verhard, verkleefd en/of verdikt zijn. Mensen die een zogenaamd ‘pokdalig’ gezicht hebben, lijden over het algemeen aan acne-littekens welke de vorm hebben van putjes of hobbeltjes.

Storend
Littekens zijn vaak een doorn in het oog maar kunnen goed behandeld worden om ze minder zichtbaar te maken. Ieder litteken behoeft zijn eigen aanpak en daarom zijn er verschillende behandelingen verkrijgbaar. Omdat ieder persoon zijn eigen behandeltraject nodig heeft, is een goede analyse van de littekens door een huidspecialist zeer belangrijk.

Tekst: Redactie Rhijnvis