Koester je huid en haar

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Dat moet je koesteren, ook als je – nog – geen klachten hebt. Dermatoloog prof. dr. Tamar Nijsten van het Erasmus Medisch Centrum geeft uitleg.

Onze huid beschermt het lichaam tegen vele schadelijke invloeden van buitenaf. Bij een droge huid is de balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen. “Er ontstaan spleten in de huidbarrière, waardoor de huid makkelijker doorlaatbaar is voor vocht. Hierdoor droogt de huid uit en wordt het soms ook rood en schilferig. Er kunnen ook kleine kloofjes ontstaan”, legt Nijsten uit.

“Water drinken om een droge huid te voorkomen, is echt een fabeltje”

Zelf voorkomen
Enerzijds zijn er huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, die gepaard gaan met een extreem droge huid. Anderzijds heb je ook zelf invloed op je huid. “Het klinkt paradoxaal maar water droogt de huid uit. Als je veel, lang doucht of vaak naar het zwembad gaat, merk je dat aan je huid. Op vakantie is je huid zo vaak kraak- en kraakdroog. De enige uitzondering hierop vormt de zoute zee; die heeft juist een hydraterende – en soms zelfs verlichtende – werking.”

Natuurlijk gebruiken we tijdens het douchen zeep en badschuim. Daarbij moet je wel op wat zaken letten, tipt Nijsten. “Vergelijk het met de afwas, dan verwijder je vet. Het vet op onze huid – de talg – zit er juist ter bescherming. Door zeep te gebruiken wordt de huid weliswaar schoon, maar ook ontvet. Daarom kun je beter een overvette zeep of doucheolie gebruiken; die zorgen voor de instandhouding van huidvetten en reinigen je huid.”

Water drinken
Helpt water drinken ook? Nijsten lacht: “Natuurlijk is water drinken gezond. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Maar als je denkt dat dit de huid van binnenuit hydrateert dan
kom je bedrogen uit. Dat is echt een fabeltje.”

Een klassieke bodylotion helpt daarentegen wel. “Ga wel op zoek naar een vaseline houdende crème. Die smeert misschien iets minder, maar hydrateert wel goed. Dat is belangrijk, want als je de huid niet goed verzorgt, kan dit – vooral bij baby’s en kinderen – een toegangspoort zijn voor allergieën.”

Woman taking a shower

Haren
“Klassieke roos is het meest goedaardige begin van seborroïsch eczeem. Met een milde anti-roos shampoo is dat al goed aan te pakken.” Nijsten vertelt dat huidaandoeningen een ‘voorkeur’ voor de hoofdhuid hebben. “Bij eczeem denk je dan aan een droge huid en droge schilfers. Typischer is de vette schilfering, daarbij zorgen de talgkliertjes voor overmatige productie.”

Qua verzorging geldt volgens Nijsten hetzelfde als voor de huid. “Water maakt de huid droog en door veelvuldig het haar te wassen, verstoor je de talgproductie. Daarom is het aan te raden om agressieve shampoos niet dagelijks te gebruiken. Wissel af met een milde shampoo. Sowieso kun je wel eens een dagje overslaan.”

Jeuk? Ga dan vooral niet krabben. “Dan kom je echt van de regen in de drup. Gebruik dan een lotion ter verlichting.”

Huisarts
Blijft de (hoofd)huid erg rood of droog, ondanks het gebruik van een vette crème of shampoo? Dan is het zaak eens langs de huisarts te gaan.

Dermatoloog prof. dr. Tamar Nijsten
Erasmus Medisch Centrum