Kalknagels, wat te doen

Een grote groep mensen komt vroeg of laat in aanraking met kalknagels. Oorzaak is veelal een verlaagde weerstand door ouderdom of ziekte of beschadiging van de nagels door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen.

Fotolia_76427775_Subscription_Monthly_MKalknagels komen voor bij ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking en zijn in principe vrij onschuldig. Ze worden veroorzaakt wanneer schimmels de nagel of huid binnendringen. Hierdoor ontstaat een (schimmel)infectie, wat verklaart waarom we een kalknagel ook wel een schimmelnagel noemen. Een kalknagel behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar door het uiterlijk van de aandoening wel vaak gewenst.

Kalknagels zijn erg besmettelijk. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot de groep dermatophyten en kunnen voortdurend worden overgedragen. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Draag bij bezoek hieraan dan ook altijd eigen slippers of waterschoenen.

Behandelen
Bij een beginnende infectie zijn kalknagels te herkennen door verkleuring van de nagelranden (gelig, bruin of groen) en kleine vlekjes op de nagel. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren van geelwit tot geelbruin. De kalknagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur. Omdat de nagel er niet zo mooi uitziet – vaak zelfs wat onsmakelijk – is het wenselijk er iets aan te doen. Een goede reden is daarbij besmetting van mensen uit de omgeving te voorkomen. Er zijn tegenwoordig genoeg effectieve producten verkrijgbaar om kalknagels te behandelen. De eerste is een lokale kalknagelbehandeling, waarbij de schimmel op een uitwendige wijze wordt bestreden. De tweede manier om kalknagels te behandelen is inwendig door het slikken van medicijnen of antischimmeltabletten.

Bron: Kalknagel.eu
Tekst: Redactie Rhijnvis