Huidproblemen ABC

Die huid van ons krijgt tijdens ons leven een hoop te verduren. Als grootste orgaan van het menselijk lichaam, beschermt het ons tegen zonlicht, ziekteverwekkers en giftige stoffen. Niet zo gek dus, dat zo’n twee miljoen Nederlanders één of meerdere huidproblemen hebben. Hieronder vind je verschillende huidproblemen, van A tot Z.

A – Acne
Acne is een huidaandoening die vooral bij pubers voor komt. Veel pukkels en puistjes, een onzuivere huid en rode vlekken in het gezicht zijn kenmerkend voor dit probleem. Mannen met acne hebben het vaak erger dan vrouwen, de aandoening wordt gestimuleerd door de mannelijke androgenen.

B- Blaren
Een blaar is een vochtbult die ontstaat door wrijving tussen de eerste en tweede huidlaag. Veel mensen prikken ze door, want blaren zijn behoorlijk irritant. Toch kun je dit in verband met infectiegevaar beter niet doen. Binnen vier tot vijf dagen verdwijnt de blaar meestal vanzelf, even doorzetten dus!

C – Couperose
Altijd rode wangetjes, ook als het helemaal niet warm is? Dit kan couperose zijn. Bij deze huidaandoening zijn er rode of blauwe bloedvaatjes op de wangen, neus of kin te zien. Naast dat veel mensen het niet mooi vinden, kan het ook branderigheid, tintelingen, prikkelingen of jeuk veroorzaken. Vrouwen hebben vaker last van couperose dan mannen.

D – Droge huid
Een droge huid ontstaat vaak door vochttekort in de bovenste huidlaag. Het kan zorgen voor kloven, roodheid, lijntjes of barsten, schilfertjes of een droog en trekkerig gevoel. Vooral bij schraal weer hebben mensen last van een droge huid. Goede hydratie is dan extra belangrijk!

E – Eczeem
Eczeem is een huidaandoening die iedereen kan krijgen. Bij eczeem heb je last van een rode, jeukende, schilferachtige huid met bultjes en blaasjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is eczeem niet besmettelijk.

F – Folliculitis
Folliculitis wordt ook wel haarwortelontsteking genoemd. Het ziet eruit als een puskopje in de opening van de haarwortel. Dit kan in ieder haarzakje van het lichaam ontstaan, dus niet alleen op de hoofdhuid.

G – Gordelroos
De officiële naam voor gordelroos is Herpes Zoster. Bij gordelroos ontstaan er uit het niets pijnlijke en jeukende blaasjes op het lichaam. Deze aandoening wordt altijd veroorzaakt door reactivatie van het waterpokkenvirus. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vooral voor bij mensen boven de zestig.

H – Herpes Labialis
Herpes Labialis is de medische term voor een koortslip. Er ontstaan brandende, pijnlijke blaasjes op de lippen. Een koortslip is besmettelijk. Het herpes-simplexvirus, de veroorzaker van de koortslip, blijft altijd in het lichaam, waardoor het bij veel mensen regelmatig terugkeert.

I – Intertrigo
Intertrigo zijn rode plekken in de huidplooien, zoals de oksels, bilnaad, tussen de tenen of onder de borsten. Ze worden ook wel smetplekken genoemd. Deze aandoening kan bij iedereen ontstaan, van jong tot oud. Bij baby’s wordt het probleem luiereczeem genoemd.

J – Jeuk
Dat jeuk erger is dan pijn, zeggen ze natuurlijk niet voor niets. Jeuk leidt altijd tot (de wens te) krabben. Jeuk kan het gevolg zijn van een huidafwijking, maar kan ook zonder afwijking ontstaan. Mocht er jeuk zijn zonder (zichtbare) huidafwijking, dan kan er door het krabben wel een probleem ontstaan.

K – Keratosis Pilaris
Keratosis Pilaris zijn kleine rode bultjes op de huid. Het is een veelvoorkomende, onschuldige huidaandoening die ontstaat door verstoring van de hormooncellen in de haarzakjes. De bultjes ontstaan vaak al op kinderleeftijd.

L – Larva Migrans
Als je last hebt van Larva Migrans dan kruipt er een wormpje onder je huid. Het klinkt enger dan het is, de worm gaat binnen vier tot tien weken dood. De worm leeft normaal gesproken in de darmen van een hond en komt via de hondenontlasting naar buiten. Buiten het hondenlichaam blijft hij in leven onder warme en zanderige omstandigheden. Via de blote huid kan de worm in het mensenlichaam terecht komen. Lekker, die blote voeten op het strand! Het geeft extreme jeuk en laat lijntjes achter in de huid, maar is niet gevaarlijk. Mensen lopen Larva Migrans vaak op na een vakantie in een (sub)tropisch gebied.

M – Moedervlekken
Moedervlekken, sommige mensen hebben ze al vanaf hun geboorte, bij anderen ontstaan ze later. Moedervlekken zijn licht tot donkergekleurde pigmentvlekjes in de huid. Ze kunnen erfelijk zijn, maar zonverbranding op jonge leeftijd kan ook een oorzaak zijn.

N – Naevus van Becker
Naevus van Becker is een lichtbruine moedervlek die meestal op de schouder en/of bovenarm zit. De goedaardige vlek kan verschillen in grootte en vorm. De Naevus van Becker kenmerkt zich door haargroei vanuit de moedervlek. Het komt bij mannen twee tot zes keer vaker voor dan bij vrouwen.

O – Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken zijn eigenlijk gewoon pigmentvlekjes die verschijnen op plekken op de huid die veel zon zien. Het zijn (ondanks de naam) niet alleen ‘oude’ mensen die hier last van krijgen, maar de kans stijgt wel hoe ouder je bent: 90 procent van de blanke mensen boven de zestig heeft last van een of meerdere ouderdomsvlekken.

P – Psoriasis
Psoriasis herken je aan rode, samenvloeiende plekken met schubachtige schilfers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is psoriasis niet besmettelijk. Het is een immuunziekte waarbij het afweersysteem de eigen huidcellen aanvalt. Zo’n 300.000 Nederlanders hebben last van deze huidaandoening.

Q – Quincke’s Oedeem
Bij Quincke’s Oedeem houd je plotseling vocht vast in de mond, keel en lippen of in handen en voeten. Quincke’s Oedeem ontstaat meestal als een allergische reactie en houdt zo’n één tot twee dagen aan.

R – Rosacea
Rosacea betekent letterlijk ‘Rood als een roos’. Rosacea kenmerkt zich dan ook door roodheid in het gezicht. Het lijkt op acne, maar dit is iets anders. Acne komt meestal voor tijdens de puberteit en Rosacea ontstaat tussen het dertigste en vijftigste levensjaar.

S –Striae
Striae zijn strepen op het lichaam. Deze huidstriemen ontstaan vaak door snelle groei van een lichaamsdeel, bijvoorbeeld tijdens een groeispurt of zwangerschap. Dat striae alleen bij dikke mensen voorkomt, is niet waar.

T – Tinea Barbae
Tinea Barbae is baardschimmel. Er ontstaan rode plekken, irritaties, pukkels of onderhuidse zwellingen. Vooral boeren moeten oppassen; runderen dragen de schimmelsoort bij zich. Tijdens lichamelijk contact kan de schimmel zich gemakkelijk in de baard nestelen.

U – Urticaria pigmentosa
Mensen met urticaria pigmentosa hebben last van roze rode bultjes door een ophoping van mestcellen op de huid. Als er over de bultjes gewreven wordt, zwellen ze op en gaan ze jeuken. Bij kinderen verdwijnen ze na een aantal jaar, bij volwassenen gaan ze nooit meer weg.

V – Vitiligo
Bij vitiligo verliest de huid pigment. Daardoor ontstaan er melkwitte plekken van verschillende vormen en groottes. Vitiligo kan op alle leeftijden optreden. Zo’n 0.2 procent van de wereldbevolking heeft deze aandoening.

W – Wratten
Wratten zijn vervelende, maar goedaardige gezwelletjes. Na een jaar verdwijnen ze meestal. Ondanks dat ze onschuldig zijn, zijn ze wel besmettelijk.

X – Xanthelasma Palpebrarum
Vooral oudere mensen of mensen van middelbare leeftijd hebben last van Xanthelasma Palpebrarum. Dit zijn gele bultjes rondom de ogen. Het kan om één bultje gaan, maar het kunnen er ook meerdere zijn.

Z – Zonneallergie
Er wordt gesproken van zonneallergie als de huid ontstekingen vertoont na normale blootstelling aan zonlicht. Vaak ontstaat het na het twintigste levensjaar, daarvoor hadden de meeste patiënten geen problemen met zonlicht.

Bronnen:  www.huidtotaal.nlwww.huidconsult.nlwww.huidarts.com
TEKST: Selien Koster