Nieuwe technologie biedt gebruiker van stoma- materialen zekerheid

Stomamateriaal gemaakt van kneedbare huidbeschermende technologie voorkomt huidirritaties rondom de stoma. Dat blijkt uit een observatiestudie onder patiënten in Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

Marco Bloemendaal, Marketing Manager bij ConvaTec
Marco Bloemendaal, Marketing Manager bij ConvaTec

Impact complicaties
Mensen met een stoma hebben een chirurgisch gecreëerde opening voor de afvoer van ontlasting of urine. De stoma wordt vaak als gevolg van kanker of darmziekten aangelegd. Een opvangzakje hecht aan de buik om ontlasting of urine op te vangen en de huid te beschermen. Naar schatting de helft van alle stomadragers ontwikkelt huidcomplicaties rond de stoma en de meerderheid van de problemen wordt veroorzaakt door een lekkage of ruimte tussen de stoma en de huidplaat. Dankzij nieuwe technologie sluiten de kneedbare huid-beschermende huidplaten van ConvaTec wèl naadloos aan en bewegen gedurende de dag mee met de stoma. Bovendien is voor het gebruik geen schaar meer nodig want de huidplaat kan met de handen op maat worden gekneed. Hierdoor is de kans op lekkage, en dus huidirritatie en complicatie veel kleiner dan bij traditionele voorgestanste of knipbare huidplaten.*

“De impact van lekkage en huidbeschadiging kan zowel fysiek als emotioneel van grote invloed zijn op patiënten en gebruikers van stomamaterialen”, aldus Marco Bloemendaal van ConvaTec. “Het plotseling losraken van het stomamateriaal kan leiden tot grote onzekerheid met als gevolg dat mensen zich minder graag in openbare gelegenheden bevinden. Terugkerend huidletsel kan er bovendien toe leiden dat mensen weer voor controle naar het ziekenhuis moeten. Dit vaak na een periode van ziekte, waarbij iemand juist blij is niet meer verbonden te zijn met het ziekenhuis en het “normale leven” probeert te hervatten. Je kunt je voorstellen dat dit een grote psychische impact kan hebben.

Het gebruik van een kneedbaar opvangzakje kan de kwaliteit van leven van de patiënt/gebruiker sterk verbeteren. Wij zien het dan ook als missie om het leven van mensen met een stoma te veraangenamen. Mensen met een stoma moeten kunnen vertrouwen op het goed functioneren van het stomamateriaal. Daar blijft ConvaTec zich in de toekomst voor inzetten.

Voor meer informatie kijk op: www.convatec.nl

*Bron Osmose-studie