B12 tekort is geen ‘hype’

Veel mensen komen binnen bij de huisarts met allerlei vage klachten. Opvallend vaak zijn het jonge vrouwen die al lange tijd onder behandeling staan bij verschillende specialisten. Ze hebben last van onverklaarbare gewrichtsklachten, verminderde eetlust, flinke vermoeidheid, maar ook psychische problemen en geheugenverlies. Volgens Internist Auwerda van het Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad ligt de oorzaak veelal in een tekort aan vitamine B12.

Vitamin B12 (cyanocobalamin), moleculair model.
Vitamin B12 (cyanocobalamin), moleculair model.

Internist Hajo Auwerda heeft als specialiteit hematologie, ofwel ‘bloedkunde’. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in behandeling van vitamine B12-tekorten. “Het wordt tijd dat de medische wereld de waarden in het bloed serieus gaan nemen. Grote fout die veelal genaakt wordt is dat artsen denken dat het gaat over een gebrek aan de juiste voeding met genoeg vitaminen B12. Maar B12 deficiëntie betreft een opnameprobleem van ons lichaam. Vitamine B12 heeft namelijk een zeer ingewikkelde opnamestructuur waarbij het op heel veel vlakken fout kan gaan. Deze malabsorptie kan grote gevolgen hebben voor het algeheel welbevinden. Symptomatisch B12-tekort komt dan ook veel vaker voor dan gedacht.”

Auwerda staat niet alleen in zijn zienswijze. De Wereld Gezondheidsraad noemt B12-tekort als een wereldwijd groot probleem dat groeiende is. “Onderzoeksliteratuur wijst op een prevalentie van 5 tot 7 % van de bevolking. Dat aantal evenaart het aantal diabetici in Nederland. Best alarmerend! Voor zover mijn kennis reikt heeft ongeveer 25% van alle 65-plussers een verminderde vitamine B12 opname en daardoor een verlaagd vitamine B12-concentratie of echt een tekort.”

Als breed opgeleid internist kan Auwerda door middel van gericht onderzoek snel zien of er geen andere medische oorzaken zijn voor iemands klachtenpatroon. De oplossing ligt volgens hem in het toedienen van vitamine B12 injecties nodig. De groep mensen die eerder een tekort aan vitamine B12 kunnen krijgen zijn vooral mensen die medicatie gebruiken zoals metformine of maagzuurremmers, daarnaast ook ouderen en zwangere vrouwen. Ook zie je tekorten vaker voorkomen bij mensen met een traag werkende schildklier. “Maar een groot deel van de mensen die bij mij op spreekuur komen zijn jongere vrouwen. Waarom juist zij is moeilijk te achterhalen, omdat de huidige resorptietesten tekort schieten en naar mijn mening daar toch het probleem zit.”

tekst: Annemarie van de weert